Lyhyt muisti - huomioita töistä ja päivistä

sunnuntaina, tammikuuta 02, 2005

Euroopan kulttuuripääkaupunki Cork

Tämän päivän Helsingin Sanomissa on kiinnostava esittely Corkista, tämän vuoden Euroopan kulttuuripääkaupungista. Tämä on kiinnostavaa sen vuoksi että Turku haluaa olla vuoden 2011 kulttuuripääkaupunki. Corkin ohjelma on artikkelin mukaan kaupunkilaisten itsensä ideoimaa, ja viralliselle ohjelmalle on myös vaihtoehto-ohjelma. www.cork2005.ie

Tämän vuoden aikana Turku, Tampere ja muutama muu kaupunki kilpailee kulttuuripääkaupungista. Turun hankkeella ei ole vielä omia sivustoja mutta taiteilijaseura Arte on kerännyt tiedossa olevaa materiaalia sivuilleen. www.arte.fi/titanik/kultkaupunki/kultti_main.htm

Itse suhtaudun tähän kulttuuripääkaupunkihankkeeseen periaatteessa positiivisesti, jos hanke toteutetaan järkevällä tavalla. Suurin ongelma on turkulaisen kunnallisen päätöksenteon epäuskottavus kulttuuria ja taidetta sivuavissa asioissa. Jos kaupunki saa vakuutettua omalla päätöksenteollaan myös taiteilijat hankkeen taakse, kulttuuripääkaupungista voi tulla taiteen tekemisen puitteita monipuolisesti tukeva hanke.

Taiteilijoiden näkökulmasta kaupungin päätöksenteko ei ole uskottavaa koska se ei ole pystynyt tarjoamaan vapaalle taidekentälle sen tarvitsemia puitteita. Kulttuuritoimelle turkulainen kulttuuri on kaupungin omat taidelaitokset. Kulttuuritoimen organisaatio ja päätöksenteko ei anna sijaa muulle.

Turun vahvuus on kuitenkin monipuolisessa vapaassa taidekentässä. Turussa on Suomen vanhin taidekoulu ja sen perinnettä jatkava Taideakatemia. Suuri taidekoulu kasvattaa jatkuvasti uusia taiteentekijöitä ja -yleisöä kaupunkiin. Vapaan kenttä uusiutuu ja elää tämän varassa.

Seuraan kulttuuripääkaupunkiprosessia näillä sivuilla säännöllisesti.